Khamis, 4 Jun 2009

Emas oh emas

Harga emas naik dan terus naik hingga mencecah kepada 110 satu gram dan hari ini harga emas turun sedikit kepada 108.71 pergram.Maknanya jika ditukar kepada 1 rial kelantan bersamaan RM 295 .(108.71 x 2.72 ).Mahal sungguh!

Apa yang nak diperkatakan di sini,patutpun duit hantaran yang dibawa oleh pengantin lelaki semakin banyak.Bagi yang biasa-biasapun dah bawa RM 10,000.Itu belum temasuk lagi barang kemas yang turut dihadiahkan kepada pengantin perempuan.Banyaknya duit yang harus dikeluarkan oleh pihak lelaki!Sekurang-kurangnya mereka mesti ada RM 20,000.Kesian sungguh mereka.( Tapi untuk pelaburan seumur hidupkan? )

Takkan bekerja satu tahun dah boleh menyimpan sebanyak itu.Awas! jangan dek kerana nak sama dengan orang lain,anda terpaksa meminjam daripada pihak-pihak yang tertentu.kalau dari bank pama atau mapa tak apa,itu pun mengaibkan diri sendiri jugakkan?nanti anak dah dua tiga hutang tak langsai lagi.kalu ibu bapa halalkan tak apalah jugak.

Jadi ukurlah baju di badan sendiri.Biar muat dan selesa untuk dipakai.

7 ulasan:

  1. from cik gu napi:

    Mahalnya hantaran kawin sekarang...
    CADANGAN SAYA:
    BENARKAN PIHAK LELAKI BAYARAN SECARA ANSURAN BULANAN...
    ATAU BAGI LELAKI YANG KURANG KEMAMPUAN
    ANDA MASIH ADA BANYAK PILIHAN
    1. CARI PASANGAN YANG SECOND HAND.(RM 1500)
    2. CARI PASANGAN DARI INDON ATAU THAI( RM 1000)

    P/S : NASIB BAIK KAWIN MASA HANTARAN MURAH...

    BalasPadam
  2. hua hua hua...

    takpe..kan ada bank 'saya mesti pilih!!' Pilih jer la..

    BalasPadam
  3. oleh itu "belilah" yang value for money dan relationship. Maksud disini ialah cari wife yang boleh support life kita bila hidup bekeluarga..

    :P hehe

    BalasPadam
  4. pinjam je dari along bukit beruntung!!ahaks..

    BalasPadam
  5. Tchersally.
    aik...nak cari penyakit?

    BalasPadam
  6. Shino
    Betul tu!

    Shinrei.

    Pilih,pilih,jangan tak pilih.

    BalasPadam
  7. Cikgu Napi.

    Cadangan pertama ditolak.
    Cadangan yang kedua tu kena fikitlah sendiri!!

    Rasanya tak perlu.

    BalasPadam